PhotographyTips

10 tips voor beginnende fotografen

1. Leer omgaan met je camera instellingen

Verdiep je goed in de instellingen van je camera. Het is zo zonde als je op reis gaat en er daarna achter komt dat bijna al je foto’s onscherp zijn.. Oeps! Toch de verkeerde sluitertijd. Zoek dan ook van te voren uit welk diafragma, sluitertijd en / of ISO waarde je nodig hebt in bepaalde situaties. Ook helpt het om je in te lezen over hoe deze belichtingsdriehoek met elkaar in verband staat.

2. Begrijp de belichting

Op elke camera zitten drie regelaars die samen voor de belichting zorgen. Dat zijn diafragma, sluitertijd en lichtgevoeligheid (de iso-waarde). Dit drietal kun je in allerlei verhoudingen mengen om de ‘juiste’ belichting te krijgen. Wanneer je de camera op automatisch zet zal de camera dit voor jou instellen, maar je kunt er ook voor kiezen om er één of twee zelf te doen, of zelfs alle drie. Bij een automatische instelling krijg je namelijk niet altijd het gewenste effect en roep je een ander gevoel op dan wat je in je foto wilt bereiken. De histogram op je camera is een belangrijke tool die je helpt een goede belichting te creëren. Hier ga ik graag wat dieper op in met een volgende blog post.

3. Oefenen, oefenen, oefenen

Oefening baart kunst klinkt misschien cliché, maar door veel te oefenen zullen uiteindelijk je prestaties verbeteren. Je zal als beginnend fotograaf echt niet gelijk met je neus in de boter vallen en allerlei opdrachten voor klanten weten te landen. Daarom is het goed om eigen werk te creëren en jezelf uit te blijven dagen. Reflecteer na elke shoot die je hebt gedaan en kijk wat je een volgende keer wilt verbeteren of wat je anders zou willen aanpakken. Dit moet je zien als winst voor je volgende shoot!

4. Vergaar inspiratie

Inspiratie is tegenwoordig makkelijk te vinden met alle social media platformen en mooie foto blogs. Ik doe zelf de meeste inspiratie op via Instagram en Pinterest. Natuurlijk is er ook genoeg inspiratie offline te vinden met toffe fotografie boeken en (inter)nationale magazines.

5. Experimenteer met verschillende apparatuur

Door verschillende apparatuur als lenzen, flitser of camera te lenen / huren kan je er al gauw achter komen wat er bij jou past en waar jij mee wilt werken. Ik raad dit aan, omdat het gewoon weg zonde is om gelijk dure apparatuur aan te schaffen. Bedenk voor dat je een aankoop doet ook goed voor welk doel je je apparatuur wilt gebruiken, zodat je ook op de lange termijn blij bent met je aanschaf.

6. Onderhoud je apparatuur

Wees zuinig op je apparatuur! Zo controleer ik mijn lenzen voor en na elke shoot goed op vuiltjes. Deze blaas ik er dan af met mijn lens blower en daarnaast heb ik speciale lens doekjes om eventueel vlekjes te verwijderen. Ook is het goed om je camera gear te bewaren in een stofvrije kast. En voor extra bescherming kan je een UV-filter kopen voor  je lens. Mocht je dan een keer ergens tegen aan stoten of laten vallen, heb je de kans dat je alleen de filter hoeft te vervangen. En dat scheelt wel wat euro’s!

7. Doe een fotografie cursus

Voor iedereen die geïnteresseerd is in fotografie kan ik zeker een cursus aanbevelen, maar voor je hier voor gaat betalen.. kijk eerst eens op youtube. Er staan zoveel filmpjes online waarin ervaren fotografen vertellen over hun werk. Ook worden er regelmatig door bekende fotografen online cursussen gedeeld via social media. Je kan je dan inschrijven en voor een paar maanden gratis verschillende cursussen volgen. Hier heb ik enorm veel van geleerd. Ga daarna wel met je camera naar buiten om wat je geleerd hebt in praktijk te brengen, blijf oefenen!

8. Deel je werk

Of je nou influencer bent, ondernemer, of hobbyist: het is onwijs leuk en goed om je werk te delen. Zo leer je ook mensen kennen met dezelfde passie, kan je van hen leren of juist een inspiratie zijn voor anderen. Hierdoor breid je je netwerk uit en ontmoet je nieuwe potentiële klanten, en dat kan zowel offline als online. Op Facebook zijn er bijvoorbeeld verschillende fora en pagina’s waar je je bij aan kan sluiten en Instagram kan een mooi verlengde zijn van je portfolio. En naast dat Social Media je zichtbaarheid als fotograaf vergroot, is het natuurlijk ook leuk om terug te zien hoe je je hebt ontwikkelt!

9. Schiet je content in RAW bestand

De naam zegt het al, een RAW bestaand slaat ruwe data op. Het voordeel van het schieten in RAW is dat dit bestand meer informatie op slaat dan een JPG foto. In de nabewerking kan je op die manier meer corrigeren, zonder dat de foto aan kwaliteit verliest. Een aanrader is wel om met een groter geheugenkaartje te schieten, omdat deze anders snel vol zit. Doordat de RAW bestanden over meer informatie beschikken zijn de bestanden namelijk ook groter, een verschil van soms wel 40mb per bestand.

10. Leer editen

Wil je echt alles uit je foto halen? Leer editen. Er zijn natuurlijk allerlei foto editing apps (denk aan VSCO en Instagram), maar voor (semi-)professioneel editen kan je beter andere software gebruiken. Veel gebruikte foto-edit programma’s zijn Lightroom, Capture-One, Movavi Photo Editor, MacPhuc en Photoshop. Zelf gebruik ik Lightroom en Photoshop voor het bewerken van mijn foto’s. Op Youtube vind je allerlei tutorials terug over het gebruik van deze programma’s, ook van professionals.

myrtheslootjesblog

myrtheslootjesblog

Myrthe, fotografe & art-director van deze blog heeft een enorme passie voor fotografie, culinair eten en reizen. Myrtheslootjesblog.nl is geen alledaagse reisblog. Ze licht haar favoriete restaurants uit, neemt je mee op reis en deelt ook graag haar tips over fotografie en foodstyling.

2 Comments

 • Truusje Rauwerda schreef:

  Hoi,

  Leuke blog! Ik zou zelf ook graag beter willen leren editen. Ik ben heel benieuwd van youtube-tutorials jij het meeste hebt geleerd. Er is zoveel aanbod dat ik het lastig vind om een begin te maken. Heb je tips?

  Groetjes Truusje

  • Hi Truusje!

   Bedankt, leuk dat je enthousiast bent over mijn blog. Wat voor mij heeft gewerkt is verschillende video’s te bekijken (niet één video bevat alle uitleg over Lightroom). Je zou kunnen kijken wat bijvoorbeeld Zoom.nl hierin aanbied op Youtube. Zij werken met diverse Nederlandse fotograferen samen die uitleg geven over het editen van foto’s. Daarnaast worden er diverse video’s aangeboden als ‘Lightroom tutorials for beginners’, ‘Lightroom tips you should know’ en ‘editing with Lightroom’. Pak vervolgens een RAW foto erbij in Lightroom en probeer stap voor stap mee te werken aan de hand van een tutorial. Op die manier zie je ook wat er voor jou werkt en naar welke stijl je toe wilt werken. Het is een kwestie van doen en veel oefenen 🙂 Succes!

   Liefs, Myrthe

Leave a Reply