IJsland

5 indrukwekkende watervallen in IJsland

Op zoek naar ruig landschap en natuurwonderen? Dan zit je goed in IJsland! Het landschap is er spectaculair en steeds verrassend anders. Naast vuur en ijs heeft dit eiland ook een grootte verscheidenheid aan watervallen. De meeste watervallen in IJsland eindigen op het woord -foss (IJslands voor ‘waterval’) en zijn daaraan makkelijk te herkennen tussen de rest van de ‘moeilijk uit te spreken’ namen.

1. Godafoss

Wanneer je de omgeving van Mývatn gaat verkennen is Godafoss een waterval waar je eigenlijk niet omheen kan. Godafoss, wat ‘Waterval van de Goden’ betekent, is één van de grotere watervallen in IJsland met 30 meter breedte en 12 meter hoogte. De naam Godafoss is ontstaan in het jaar 1000 na Christus. Toen werd op het Alding bij Pingvellir besloten om het christendom als nationale godsdienst te aanvaarden. Het brein achter deze constructie en wetspreker Thorgeir Thorkelsson, kwam opweg naar zijn huis langs Ljósavatn de Goðafoss waterval en gooide als blijk van zijn bekering zijn heidense afgodsbeelden hierin. Je raad het al, vandaar dus ook de naam: Godenwaterval.

IJsland

2. Dettifoss

De meest krachtigste waterval van heel Europa is Dettifoss. Deze foss heeft gemiddeld een waterverplaatsing van 200m³ per seconde. Ter noordoosten van IJsland is deze indrukwekkende waterval van 44 meter hoog en ruim 100 meter breed te vinden.

IJsland

3. Skogafoss

Niet ver van het plaatsje Skógar ten zuiden van IJsland ligt Skogafoss. De waterval ligt in de rivier de Skoga, welke direct wordt aangevoerd met smeltwater van twee gletsjers: Eyjafjallajokull en Myrdalsjokull. Hoe? Ja, ga maar alvast oefenen om dit vloeiend uit te spreken. Daarnaast kan je ook nog genieten van een indrukwekkend uitzicht. Naast de waterval bevindt zich namelijk een pad wat leid naar een uitkijkpunt, waar je het water zo’n 60 meter naar beneden ziet storten.

IJsland

4. Seljalandsfoss

Misschien is dit wel een van de bekendste watervallen. En dat komt mede doordat deze vlak aan de ringweg ligt. De waterval is bijzonder, omdat het ook mogelijk is om achter de waterval te lopen. Zelf heb ik dit overigens niet gedaan. Je wordt ondanks je regenkleding behoorlijk nat en met mijn cameraspullen op zak vond ik dat niet zo’n goed idee ;).  Loop na het zien van deze waterval niet direct weg, maar volg een klein stukje zandpad ten westen van de waterval. Wie dit volgt komt uit bij een minder bekende maar niet minder spectaculaire waterval in een verborgen kloof!

IJsland

5. Gullfoss

Gullfoss maakt onderdeel uit van de Golden Circle, de favoriete rondreis langs Þingvellir. Het water stort zich in twee trappen de diepe canyon in van de Hvítá rivier (witte rivier). Het is de meest bezochte waterval in IJsland en vanaf Reykjavik makkelijk te bereiken. De meeste mensen maken vanuit hier een dagje tripje en bezoeken ook de Geysir op diezelfde dag.

IJsland
myrtheslootjesblog

myrtheslootjesblog

Myrthe, fotografe & art-director van deze blog heeft een enorme passie voor fotografie, culinair eten en reizen. Myrtheslootjesblog.nl is geen alledaagse reisblog. Ze licht haar favoriete restaurants uit, neemt je mee op reis en deelt ook graag haar tips over fotografie en foodstyling.

Leave a Reply