Valencia

La Salita – restaurant

Hola, La Salita! Dit restaurant kwam ik online tegen tijdens mijn zoektocht naar bijzondere restaurants in Valencia. Bij La Salita viel mijn oog op een enthousiaste, Nederlandse recensie. Eenmaal onderweg naar Valencia raakte we aan de praat met een man naast ons in het vliegtuig. Deze man had dus precies die recensie geschreven, hoe toevallig! Hij zou ook deze keer weer gaan eten bij dit Valenciaanse pareltje. En wij, ik en mijn inmiddels foodieman in crime, hebben ook een week voordat we vertrokken gereserveerd. Natuurlijk hebben we wel wat meer vooronderzoek gedaan, zodat we ons niet blind zouden staren op een paar leuke recensies, maar we raakten enkel enthousiaster. Op tijd reserveren is wel sterk aan te bevelen, want dit restaurant is geliefd bij toeristen en de lokale bevolking. En dát is geen toeval.

Top Chef

La Salita is het restaurant van de Valenciaanse Begoña Rodrigo. Zij is landelijk bekend geworden door het kookprogramma “Top Chef”, zij won namelijk de eerste editie. Haar culinaire carrière heeft hierdoor een flinke boost gekregen. Begoña begon twee jaar na het programma met La Salita en werd daarmee binnen Valencia ‘kok van het jaar 2014’. Zij runt het restaurant samen met haar Nederlandse man waarmee zij ook in Valencia woont. Ik vroeg mij dus gelijk af: proeven we vanavond nog Nederlandse invloeden? Eerlijk gezegd denk ik van niet, wel valt ons gelijk op dat er een schilderij van de Amsterdamse grachten aan de muur hangt. Toch iets wat haar man heeft weten door te drukken.

Mediterrane eetcultuur

Maandagavond 21.00 uur, dat zijn geen Hollandse pot tijden. Mijn maag knort dan ook hevig, maar ik zal toch met deze mediterrane eettijden moeten meegaan. De Valenciaanse restaurants gaan pas rond 20.30 open, waarna de Spanjaarden zelf vaak nóg wat later aanschuiven. Bij binnenkomst worden we welkom geheten door onze gastheer Cesar. Een menu van 8 gangen neemt ons mee door de culinaire wereld van Rodrigo en de open keuken biedt ons de mogelijkheid om af en toe een glimp op te vangen van hoe het eten wordt bereid. Een intieme, moderne sfeer typeert dit restaurant. ‘The touch of gold’ in de accessoires geeft het interieur net die extra allure en elegantie. Zo krijgen wij op gouden kandelaars in de vorm van een palmboom onze eerste amuses geserveerd. Vanaf het eerste moment wordt je al getriggerd door de presentatie. Daarbij zouden de accessoires niet misstaan in mijn interieur thuis, maar dit terzijde. In het midden van het restaurant hangt een grote bloemvormige spiegel met daaronder het kookboek van Rodrigo gepresenteerd. De bladzijde ligt opengeslagen op een pagina met een foto van onze winnares, waar zij bij een marktkraam haar groenten uitkiest. Mijn gedachten gaan uit naar Mercado Central.

Chef’s table

Onze vrouwelijke chef maakt gebruik van nieuwe en traditionele kooktechnieken en creëert hiermee intense smaken en texturen. En dat slaat aan; wat is dit waanzinnig lekker! Ondertussen spelen de vier seizoenen van Vivaldi uit mijn favoriete serie Chef’s Table af in mijn hoofd. Het gezellige restaurant La Salita heeft vele mooie kenmerken, maar de presentaties van wat wij geserveerd krijgen zijn moeilijk te overtreffen. Keer op keer worden we verrast en de gerechten zien er prachtig uit! Echte kunstwerkjes komen voorbij en dat maakt deze avond tot een ware beleving. Het is duidelijk waarom dit één van de meest geliefde restaurants in Valencia is.

De gerechten op de kaart worden gemaakt van ingrediënten in samenwerking met Mercado Central en lokale boeren uit de regio. Verser dan de producten van de centrale markt zijn niet te verkrijgen. Iets wat wij die dag met eigen ogen hebben mogen zien en proeven. De ingrediënten worden zorgvuldig geselecteerd en gecombineerd. Rodrigo’s ‘signature dish’ bestaat uit sint-jakobsschelpen met amandel truffel, lente-uien en seizoensbloemen. Ook worden er goede wijnen aanbevolen om elk gerecht te versterken. De wijnkaart is uitgebreid en bevat enkele van ’s werelds beste labels.

Adres

C/Seneca, 12, 46021 Valencia, Spanje

myrtheslootjesblog

myrtheslootjesblog

Myrthe, fotografe & art-director van deze blog heeft een enorme passie voor fotografie, culinair eten en reizen. Myrtheslootjesblog.nl is geen alledaagse reisblog. Ze licht haar favoriete restaurants uit, neemt je mee op reis en deelt ook graag haar tips over fotografie en foodstyling.

Leave a Reply