Valencia

Ricard Camarena – restaurant

Ricard Camarena is een begrip en één van de bekendste chefs in Valencia. Hoogste tijd dus dat ik dit restaurant eens onder de loep (of lens) ga nemen. Onze Valenciaanse topchef heeft diverse mooie restaurants in de stad, waaronder het Ricard Camarena Restaurant met twee Michelinsterren. Het restaurant is net verhuisd vanuit Ruzafa naar de wijk Bombas Gens. Een plek waar hij ook zijn atelier en kunstcollectie kan exposeren.

Seizoensgebonden & lokale producten

Ricard is een gepassioneerde chef-kok. Waar hij vroeger een obsessie had met muziek en zijn trompet, heeft hij deze inmiddels ingeruild voor de haute cuisine. Nu speelt hij niet, maar kookt hij met een fantastische band die zijn culinaire composities omzetten in verfijnde recepten en gerechten. Over smaak valt niet te twisten en zo werkt Ricard Camarena dan ook met seizoensgebonden- en lokale producten. Hij past zijn creativiteit toe om het beste uit elk product te halen. Zo kiest hij het product uit op de kwaliteit die op dat moment wordt aangeboden en bedenkt hij hoe hij dit op een eigenzinnige wijze naar het bord kan vertalen. De hoogste prioriteit voor Ricard, waarin hij een uitmuntende service biedt, is mensen zich altijd welkom en thuis laten voelen. De succesvolle combinatie van eigenzinnigheid, verse producten en service levert hem voor Camarena een Michelinster op.

Kwartet!

Naast zijn sterrenrestaurant ‘Ricard Camarena’, heeft hij ook Canalla Bistro, Central Bar (in de Mercado Central) en Habitual op zijn naam staan. Vier verschillende restaurants, allen gevestigd in Valencia. In de trendy wijk Ruzafa biedt zijn Canalla Bistro een creatieve aanpak op wereldgerechten met de beste Valenciaanse producten in een levendige sfeer. Zijn Central Bar, in het hart van Valencia’s Mercado Central, is een geweldige plek om te stoppen voor een drankje en een paar tapas na een ochtend struinen in de markthal. Voor verfijning zit Habitual op de onderste verdieping van Mercado Colon. Dit restaurant biedt een elegante setting voor een speciale maaltijd met mediterrane smaken. In de Colon Market zit ook het Ricard Camarena Lab, waar hij zijn kookcursussen geeft. Dus ken jij iemand met de ambitie om chefkok te worden dan heb je bij deze alvast het perfecte cadeau! Het zou mij zelf ook wel wat lijken om deze cursus te doen, al zijn mijn vriend en ik er al snel over uit dat Ricard waarschijnlijk chaos in zijn keuken niet zo op prijs stelt. Laat ik het dus toch maar bij eten en fotograferen houden.

Ricard Camarena is gevestigd in een prachtig pand, de voormalige Bombas Gens fabriek, wat tegenwoordig dient als kunstcentrum. Precies dat intrigeerde Ricard om hier zijn restaurant naartoe te verhuizen. De art-deco inrichting is ontworpen door de interieur designers van Francesc Rifé Studio. De architectonische ruimte waarin vorm, kleur en textuur een tweede huid vormen geven het gebouw een warme en huiselijke vibe. Ik kan mij hier wel thuis voelen vanavond.

Buenas noches

Twee dames verwelkomen ons bij de ingang en checken onze reservering. Eenmaal binnen nemen wij plaats in een industriële ruimte, ingericht met jaren-dertig meubels en designer items waar je ‘u’ tegen zegt. Vanavond hebben wij keuze uit 2 menu’s, en kiezen uiteindelijk voor het meest uitgebreide ‘Ricard Camarena Menu’. Oftewel 10 amuses en 11 gangen. Als je iets doet, doe het dan goed. Wij starten de avond bij de bar van het restaurant onder het genot van een Champaña. Na negen fijne hapjes worden we voor de tiende amuse meegenomen naar het restaurant en strijken we neer aan een tafel met kijk op de keuken. Wat ons op valt is de kleine open uitbouw. Niet veel later wordt ons duidelijk waar deze voor dient, want we worden uitgenodigd door de chef om daar de laatste amuse te nuttigen. Het tiende hapje wordt voor onze neus klaargemaakt, waarbij hij uitgebreid vertelt wat voor ingrediënten en lokale producten er worden gebruikt. Het gaat in dit geval om een baby wortel. Volgens zijn onderzoek blijkt dat de smaak van een 3 weken oude wortel het sterkst geconcentreerd is. De zachte, zoete wortel wordt geserveerd met geroosterd loof (het groene uiteinde), welke over de wortel is gestrooid voor een extra bite. Dit alles wordt gecombineerd met een kokos dip, gemaakt van vijf verschillende texturen kokos. Een fantastische amuse om mee af te sluiten, waarbij de interactie en het gesprek met de kok een leuke verrassing en beleving is.

Het is tijd voor de 11 gangen en wij laten ons meeslepen in de wereld van Ricard. Wat ons opvalt is dat de gerechten geen overheersende smaken hebben, maar juist zacht en harmonieus zijn. Waar woorden tekort schieten spreekt de muziek in de gerechten, waarin elke noot raak is. Een paar gerechten licht ik uit. Het gerecht in het schelp-vormige schaaltje bevat een tarbot (familie van de platvissen) met daarbij een aardappel, bobby bonen en een romig vissausje. Daarna is de rosbief met een linzen dressing en gegrilde hartsla een gerecht waarbij lichte bitters en intense smaken elkaar afwisselen. Machtig, maar erg goed! En de zomerse salade – een gerookte tomaat in sap (het aftreksel van de tomaat) met daarin garnalen, frambozen, kruiden en als finishing touch het bloemetje van de courgette plant, is een heerlijk koud gerecht. Een healthy tomatensoepje is een schot in de roos en je proeft hierbij goed dat de ingrediënten topvers zijn.

Banaan, chocolade en pistache

Als afsluiter krijgen we een kistje met daarin koekjes van geroosterde banaan met chocolade en kruiden, een rotsje van pistache en een gekruid chocolade koekje. Oké ik beken, ik heb namelijk de avond al iets eerder afgesloten. Deze overheerlijke koekjes heeft mijn partner geproefd, maar mijn buik was vijf minuten geleden al vol. Op hoge uitzondering laat ik twee van de drie versies staan. Ik was het meest benieuwd naar de geroosterde banaan, maar toen mijn partner zei dat deze erg machtig was, haakte ik af. Het pistache rotsje is echt het allerlaatste voor mij. Ach, deze geweldige avond kan niet meer stuk en zo gaan we overvol maar voldaan terug naar ons hotel. Gracias Ricard!

Adres

Av. de Burjassot, 54 – Bombas Gens Centre d’Art, 46009 Valencia, Spanje

myrtheslootjesblog

myrtheslootjesblog

Myrthe, fotografe & art-director van deze blog heeft een enorme passie voor fotografie, culinair eten en reizen. Myrtheslootjesblog.nl is geen alledaagse reisblog. Ze licht haar favoriete restaurants uit, neemt je mee op reis en deelt ook graag haar tips over fotografie en foodstyling.

Leave a Reply